Ενήλικας
Η καλή ψυχολογική κατάσταση είναι ένας εξαιρετικά βασικός παράγοντας της ζωής των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, ηλικίας. Η έγκυρη επιστημονική ενημέρωση και παρέμβαση μπορούν να βοηθήσουν στην αναβάθμιση της ψυχολογικής υγείας και της ποιότητας ζωής τους. Ακολουθεί σύντομη περιγραφή ψυχολογικών προβλημάτων όπως διαταραχές συναισθήματος, διαταραχές προσωπικότητας, προβλήματα αυτό-εκτίμησης, ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές και ζητήματα νευροψυχολογίας.
Προσοχή: Οι κατωτέρω περιγραφές έχουν σκοπό να δώσουν μια γενική εικόνα των προβλημάτων και δεν στοιχειοθετούν διαγνώσεις. Η διάγνωση γίνεται μόνο από κατάλληλους επιστήμονες όπως ορίζεται από την διεθνή βιβλιογραφία, κλινική πρακτική και σχετικά πρωτόκολλα.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
“Επιλέξτε τους τίτλους από την ακόλουθη λίστα ώστε να δείτε πληροφορίες για το αντίστοιχο ψυχολογικό πρόβλημα”
Σε αυτήν την κατάσταση, ο άνθρωπος αισθάνεται πως δεν έχει τον έλεγχο της ζωής του και έχει αναμενόμενη ανησυχία για πολλά διαφορετικά θέματα, όπως σχέσεις, εργασία, οικογένεια, υγεία. Αντιμετωπίζει δυσκολία ελέγχου των ανησυχιών καθώς και αίσθηση κόπωσης, εκνευρισμού, δυσκολία συγκέντρωσης. Οι ψυχολογικές θεραπείες στοχεύουν στο να επαναφέρουν τον αυτό-έλεγχο και αυτό-οργάνωση του ανθρώπου οδηγώντας τον σε ψυχολογική ισορροπία.
Κάποιοι φοβούνται να εκτεθούν σε αγνώστους ανθρώπους κυρίως λόγω φόβου κριτικής ή απόρριψης. Το κοινωνικό άγχος μπορεί να προκαλέσει παραίτηση και απομάκρυνση από άλλους ανθρώπους και συνοδεύεται από ελάττωση της αυτό-εκτίμησης και μοναξιά.
Ο πανικός είναι η ψυχολογική κατάσταση στην οποία υπάρχει μια ξαφνική αύξηση έντονου φόβου ή τρόμου που συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση, δύσπνοια, ζαλάδα, ναυτία, ταχυπαλμία. Ο πανικός δημιουργείται από απότομη και έντονη αύξηση ορμονών άγχους η οποία πυροδοτείται από τον εγκέφαλο όταν αντιλαμβάνεται φυσική ή ψυχολογική απειλή. Μια σημαντική συνέπεια του πανικού μπορεί να είναι η αποφυγή καταστάσεων με εμπειρία πανικού, με αποτέλεσμα συναισθήματα ανημποριάς για συμμετοχή, διασκέδαση καθώς και ελάττωση της αυτό-εκτίμησης.
Η φοβία συνοδεύεται από δυσφορία και σωματικά σημάδια έντασης που συχνά εξελίσσονται σε πανικό. Η θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στην αναδιάρθρωση των φοβικών σκέψεων, αντιλήψεων, εικόνων ή τραυματικών εμπειριών και με την βοήθεια συγκεκριμένων τεχνικών ο άνθρωπος διδάσκεται τη χρήση δεξιοτήτων ώστε να έχει τον έλεγχο στα ερεθίσματα ενός αγχωτικού περιβάλλοντος.
Ψυχολογικές θεραπείες προσφέρουν επιστημονική παρέμβαση στην διαχείριση διάφορων φοβιών, όπως φοβίες για αεροπλάνο, ύψη, ζώα, φοβία κατάποσης, κοινωνική φοβία, κλειστών / ανοιχτών χώρων, παρουσίασης σε κοινό, εμετοφοβία, δυσμορφοβία, αγοραφοβία και άλλες.
Για εφήβους και ενήλικες που παλεύουν με την τροφή, το βάρος και με δυσκολίες στην εικόνα σώματος προσφέρονται διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία, γονεϊκή συμβουλευτική και/ή οικογενειακή θεραπεία.
Το πλάνο παρέμβασης είναι σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο στις ατομικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου.
Η ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή απαιτεί πάντα προσοχή και στόχευση τόσο των σωματικών όσο και των ψυχολογικών πτυχών της διαταραχής.
Χρειάζεται να εξεταστούν οι ψυχολογικοί λόγοι και οι συναισθηματικές ανάγκες που διέπουν τη συμπεριφορά του ανθρώπου.